Broederij

De broederij is een belangrijk kruispunt in de keten van kip tot ei. Hier komen de broedeieren van de diverse vermeerderingsbedrijven bij elkaar. Het doel van de broederij is om vitale kuikens te maken voor opfokbedrijven. De kuikenbroederij is gebouwd in 1980 te Ochten. De laatste verbouwing heeft in 2014 plaatsgevonden. De huidige capaciteit is toereikend om twee maal per week ruim 100.000 henkuikens af te leveren. Hierdoor is vrijwel elke gewenste partijgrootte leverbaar. Door de opeenvolgende moderniseringen is de broederij ingericht volgens de laatste eisen op het gebied van hygiëne, besturingstechniek en arbeidsomstandigheden. Doordat we met ‘eigen’ personeel werken, is er grote betrokkenheid. Sinds 2014 is het dak van de broederij voorzien van zonnepanelen.

broederij

Broedeieren

Alle broedeieren komen van zorgvuldig geselecteerde vermeerderingsbedrijven, die onder strenge veterinaire controle staan. Van elke partij wordt nauwkeurig bijgehouden van welk bedrijf ze afkomstig zijn en wat de legdatum is. Aangevuld met een goede administratie is tracering altijd mogelijk.

Kuikens

De broedeieren worden op broedladen gelegd. Deze laden worden in karren geschoven die na ontsmetting in broedmachines worden gereden. De eerste 18 dagen liggen de broedeieren in voorbroedmachines. Daarna nog drie dagen in uitkom-machines. In deze machines regelt een computer diverse parameters voor perfecte broedresultaten. Na 21 dagen is het grote drukte in de broederij. De uitgekomen kuikens worden gesekst en gevaccineerd middels een injectie- en sprayenting. De henkuikens worden geteld en in kuikenbakken gezet waarmee ze vervolgens getransporteerd worden. De eendagskuikens die de broederij verlaten gaan voor het grootste deel naar de opfokbedrijven Nederland, Duitsland en België. Een ander deel is bestemd voor afnemers van eendagskuikens en voor export naar met name (ontwikkelings-)landen in Afrika.

Opfokperiode

Als de kuikens op het opfokbedrijf aankomen begint hier een belangrijke periode in het leven van een leghen. Het kuiken groeit in 17 weken uit tot een jonge leghen. Het opfokbestand bestaat uit ca. 49 opfokbedrijven, waarvan 7 bedrijven in eigendom zijn van “Het Anker”. Deze opfokbedrijven hebben opfok in volière- en Nivo Varia- en koloniesystemen. Een aantal bedrijven zijn biologisch erkend. De grootte van de bedrijven maakt het mogelijk om elke koppelgrootte te kunnen leveren. De opfokbegeleider en bedrijfsdierenarts bezoeken intensief de bedrijven om de groei, ontwikkeling en gezondheidsstatus van de hennen te controleren. Tijdens de opfokperiode krijgen de hennen entingen om ze te beschermen tegen ziektes. In overleg met de klanten wordt bepaald welke entingen worden uitgevoerd. Rond de 16de week vind er een uniformiteitsbepaling en weging plaats evenals een bevederingsscore. Aan het eind van de opfokperiode worden de hennen geladen en naar de legbedrijven getransporteerd. “Het Anker” beschikt over vier vrachtwagencombinaties waarmee dit transport vakkundig wordt uitgevoerd.

Leghennen

De verkoop van jonge leghennen is een van onze belangrijkste activiteiten. We doen er dan ook alles aan om onze klanten goede leghennen af te leveren. Graag leveren wij u hennen voor volière-, scharrel of koloniehuisvestingssysteem. Gangbaar en biologische hennen.

Kwaliteit

De basis voor goede leghennen wordt gelegd in de opfokperiode. We willen continu attent zijn om het optimale resultaat te bereiken. Samen met opfokkers zijn we hier dagelijks mee bezig. Door werkzaamheden met eigen personeel uit te voeren kunnen we direct gegevens terug koppelen en waar nodig snel bijsturen of op nieuwe ontwikkelingen inspelen. Zo waarborgen we de kwaliteit van uw leghen.

Verkoop en Begeleiding

In overleg met de klant wordt een keuze gemaakt voor het ras. Doordat we van klanten de productiegegevens bijhouden beschikken we over veel gegevens die kunnen helpen bij het maken van een keuze. Door intensief samen te werken met onze klanten werken we aan een optimaal resultaat. Een optimaal resultaat houd voor ons in: de beste technische resultaten. Uiteraard in combinatie met een prettige samenwerking. Onze brede expertise en lange ervaring op veterinair gebied zetten we graag in om het bedrijfsresultaat van de afnemer te verbeteren. Ook als het gaat over ontwikkelingen in de markt staan we klaar met advies. ‘Het Anker’ heeft drie legbedrijven in eigendom. Daarnaast werken we samen met een aantal contractbedrijven. De gedachte hierachter was in het verleden vooral om zo de opfokplanning makkelijker te kunnen invullen. Naast kennis over huisvestingsystemen, geeft dit ook de mogelijkheid om intern resultaten te vergelijken. Deze informatie geeft ons de mogelijkheid om het advies naar onze klanten nog beter te maken.

Transport

Bij transport van levende dieren komt heel wat kijken. Vanzelfsprekend dient dit met grote zorg te gebeuren. Om deze reden doen wij het transport van kuikens en broedeieren met eigen vrachtauto’s en eigen mensen. Tijdens onze jarenlange ervaring hebben we diverse malen innovaties in kuiken- en hennentransport bedacht. Onze chauffeurs zijn ervaren vakmensen, die hun werk met overgave doen.