Broederij

kuikens sexenDe broederij is een belangrijk kruispunt in de keten van kip tot ei. Hier komen de broedeieren van de diverse ouderdierbedrijven bij elkaar, met als doel om als kuiken naar de opfokbedrijven te vertrekken. De kuikenbroederij is gebouwd in 1980 te Ochten. De laatste verbouwing heeft in 2006 plaatsgevonden. In februari 2010 zijn alle voorbroedmachines vervangen door de allernieuwste petersime machines. Tevens hebben we een uitbreiding gerealiseerd van bijna 25%. De huidige capaciteit is toereikend om 2 maal per week ruim 100.000 henkuikens af te leveren, zodat elke gewenste partijgrootte leverbaar is. Door de opeenvolgende moderniseringen is de broederij ingericht volgens de laatste eisen op het gebied van hygiëne, besturingstechniek en arbeidsomstandigheden. Doordat we met 'eigen' personeel werken, is er grote betrokkenheid.

Broedeieren

broedeieren op lade

Alle broedeieren komen van IKB-erkende bedrijven, die onder strenge veterinaire controle staan. Deels van bedrijven met ouderdieren van Isacom, ons dochterbedrijf, en deels van andere bedrijven. Van elke partij wordt nauwkeurig bijgehouden van welk bedrijf ze afkomstig zijn en wat de legdatum is. Aangevuld met een goede administratie is tracering altijd mogelijk. Een gedeelte van de eieren wordt hier ingepakt voor export.

Kuikens

witte kuikens spuiten

De broedeieren worden op broedladen gelegd. Deze laden worden in karren geschoven die na ontsmetting in broedmachines worden gereden. De eerste 18 dagen liggen de broedeieren in voorbroedmachines. Daarna nog 3 dagen in uitkom-machines. In al deze machines regelt een computer precies de temperatuur en de vochtigheid om zo een optimaal klimaat te krijgen voor goede broedresultaten. Na 21 dagen is het grote drukte in de broederij. De uitgekomen kuikens worden gesekst en gevaccineerd tegen de ziekte van Marek. De henkuikens worden geteld en in kuikenbakken gezet waarmee ze vervolgens getransporteerd worden. De eendagskuikens die de broederij verlaten gaan deels naar de opfokbedrijven van "Het Anker" in Nederland. Een ander deel is bestemd voor kuikenklanten terwijl er ook een deel geëxporteerd wordt.

 

Contact | Sitemap